14 май 2009

Стартира първата екологична обиколка „Около България на метан”.

София, 13 май 2009 г. – Първата по рода си екологична обиколка „Около България на метан” ще стартира на 18 май 2009 г. Тя се организира от екип на списание “МобилГАЗ” със съдействието на Порше БГ – официален вносител на Volkswagen, „Овергаз Инк.” - лидер в дистрибуцията на природен газ и водещия доставчик на автомобилно оборудване Бош.
Експедицията “Около България на метан” има за цел да покаже, че най-екологичното и икономично до момента гориво – природният газ, е достъпно във всички възлови места на страната и България може да бъде обиколена без проблем само на метан.
Двата автомобила, които ще участват в експедицията - Volkswagen Touran EcoFuel и Caddy EcoFuel, са фабрично подготвени за работа с природен газ. EcoFuel автомобилите са оборудвани с така наречените “моновалентни” двигатели, оптимизирани за движение на метан. Те са снабдени и с малки бензинови резервоари с обем 13 литра, които служат само за резерва. Двигателите са с обем от два литра, като по обичайната си работа не се различават съществено от съпоставими бензинови агрегати. Освен че са изключително икономични, автомобилите EcoFuel са и екологични, като не само отговарят на стандарта Евро 4, а дори и на бъдещия Евро 5.
„Това пътуване ще бъде един продължителен тест на машините с внушителен пробег, за който ще подробно разкажем на нашите читатели”, коментира Христомир Николов – издател и главен редактор на списание „МобилГАЗ”.
По време на пътуването ще бъдат посетени всички 75 действащи метанстанции в 35 населени места на територията на цяла България. Общата дължина на маршрута е над 2500 километра, като страната ни ще бъде прекосена от запад на изток, първо през Северна, а после през Южна България, със старт и финал в София, продажбено-сервизен комплекс на Volkswagen - Порше София Изток.
По време на престоя на експедицията в различните градове ще бъдат организирани срещи с представители на местния бизнес и ще бъде посетена всяка една метанстанция, където екипът ще разговаря със служителите и клиентите, за да бъде направена равносметка докъде е стигнало използването на природен газ като автомобилно гориво в България.
По време на обиколката екипът на експедицията ще се включи в 15-тата международна конференция за природен газ “Транспорт, екология и устойчиво развитие", която се провежда от 20 до 22 май във Варна. Там участниците в конференцията ще имат възможност да направят тест драйв на автомобили гамата на Volkswagen. Организатори на конференцията са ТУ Варна, Асоциацията “Автомобили на природен газ” и ВНИИГАЗ Москва (компанията, отговаряща за развойната дейност на ГАЗПРОМ). Във форума ще вземат участие и представители от автомобилни заводи и лаборатории от Турция, Словения, Сърбия и Русия.
„За нас е удоволствие да партнираме на първата еко-обиколка на България на метан”, коментира Деню Бостанджиев, бранд мениджър на Volkswagen леки автомобили в Порше БГ. „Фолксваген е лидер при автомобилите с фабрични метанови уредби и пионер в технологиите за използване на природен газ в автомобилната индустрия. Метанът е в пъти по-икономичен и в същото време е едно от най-екологичните горива, използвани в момента”, допълни той.
“Култивирането на автомобилен парк от екологични автомобили е един от най-важните приоритети на инфраструктурната политика на една държава в широк план. В България темата за екологичността далеч не е интензифицирана на нужното ниво. С участието си в първата еко-обиколка ние апелираме за провеждането на една последователна национална политика за стимулиране в тази насока. Мерките трябва да са комплексни и да обхващат както цената на природния газ, така и данъчното трериране на тези автомобили и насърчаването на развитието на добре разпределена мрежа от метан станции за зареждане”, акцентира Валентин Бендурски, бранд мениджър на Volkswagen лекотоварни автомобили в Порше БГ.
„С това начинание, освен всичко останало искаме и да положим основите на обществена дискусия за въвеждане на данъчни облекчения и икономически стимули при закупуване на автомобили, работещи с алтернативни горива по примера на повечето държави от Европейския съюз”, коментира Христомир Николов от списание „МобилГАЗ”.
Планира се експедицията да приключи с обиколка на всички метан станции в София на 26. май с крайна точка – продажбено-сервизен комплекс на Volkswagen - Порше София Изток.

Повече подробности експедицията можете да намерите на сайта: www.metan.bg.

ПРОГРАМА НА ЕКСПЕДИЦИЯТА “ОКОЛО БЪЛГАРИЯ НА МЕТАН”

18 май 2009 г. Тръгване от София – „Порше София Изток” – Ботевград – Враца – Плевен – Ловеч – Севлиево - Велико Търново. Среща в шоурума на Volkswagen в Плевен (11:00 ч.).
19 май 2009 г. Велико Търново – Попово – Бяла – Русе. Срещи в шоурумовете на Volkswagen във В. Търново (10:00 ч.) и Русе (17:30 ч.).
20 май 2009 г. Русе – Търговище – Шумен - Добрич – Каварна - Варна
21 май 2009 г. Участие на конференцията “Транспорт, екология и устойчиво развитие", тест драйв в курорт „Зл. пясъци”, х-л Адмирал
22 май 2009 г. Варна – Несебър – Камено - Бургас – Дебелт – Ямбол - Сливен
23 май 2009 г. Сливен – Нова Загора – Казанлък – Стара Загора – Димитровград – Хасково – с. Ивайло - Пазарджик - Пловдив. Срещи в шоурума на Volkswagen в Стара Загора.
24 май 2009 г. Пловдив – Гоце Делчев – Петрич – Симитли - Благоевград
25 май 2009 г. Благоевград – Кюстендил – Перник – Самоков - София
26 май 2009 г. Обиколка на метанстанциите в София. Пристигане в „Порше София Изток” (17:00 ч.).

Няма коментари: