31 март 2009

Най-безопасният автомобил на всички времена: Golf с пет звезди от EuroNCAP

Още през октомври новият Golf бе провъзгласен от Европейската програма за оценяване на нови автомобили (Euro NCAP) за най-безопасен автомобил в своя клас. През февруари 2009 Euro NCAP въведе нова система за оценяване. Критериите за оценка са много по-строги и по-обхватни. Дори и по новата система Golf шесто поколение получава най-високото отличие от пет звезди. Така според новите тестове на Euro NCAP Golf е най-безопасният автомобил изобщо.



Още разработчиците на новия Golf положиха усилие той да се превърне в най-безопасния автомобил на всички времена. Ето защо серийно той предлага превъзходно оборудване за сигурност от най-висок клас, включващо системи за активна и пасивна безопасност като електронна стабилизираща програма ESP, допълнително подсилена каросерия, 7 въздушни възглавници вкл. и за коленете на водача и иновативна система от подглавници за защита срещу камшичен удар за пътниците отпред за избегване на травми в областта на шийните прешлени. В допълнение към това са разработени нова система от сензори, разпознаващи удар, както и допълнителна система за предупреждение при непоставени колани и на задните места, която е в комбинация със странични въздушни възглавници и обтегачи на предпазните колани за външните задни места.

Не е голяма изненада, след като новият Golf получи най-високото отличие още през октомври 2008: тогава той събра 36 от от общо 37 възможни точки и получи 5 звезди за безопасност на пътниците. По отношение на защитата на най-малките пътници – децата, той получи най-високата възможна оценка - четири звезди и три звезди за защита на пешеходците, което според сдружението на немските автомобилисти отличава новия Golf като най-безопасния за пещеходците автомобил на пазара.

Този път новият Golf бе тестван по завишените изисквания на Euro NCAP и получи най-високата възможна оценка изобщо. От февруари 2009 оценката от 5 звезди се предоставя, ако даден автомобил покрие необходимият минимум във всички четири категории (защита на възрастни пътници, защита на пътници деца, защита на пешеходци и системи, подпомагащи водача), както и в цялостната оценка. Досега системата за оценяване използваше тестове само за стандартните фронтални и странични удари, както и за безопасността на пешеходците. Новият метод обръща внимание и на системите за активна безопасност, които помагат за предотвратяване на ударите и намаляване на травмите на пътниците при евентуален удар. Също така е добавен нов тест за удар в задната част на автомобила, който ще информира за натоварвания в областта на шийните прешлени.

Новата система за оценяване на Euro NCAP информира клиентите за цялостната защита, която предлага даден автомобил и подпомага сравнението с други модели от съответния клас. Същевременно доказва нагледно, че новият Golf поставя нови критерии по отношение на безопасността и избирайки него, залагате на сигурно.