18 юли 2009

Актуално от Фолксваген

Tiguan получи пет звезди за сигурност US-NCAP потвърди отличните резултати, които популярният SUV получи и от европейските краш тестове, както и от теста за стабилност на покрива IIHS

Волфсбург, 13 юли 2009 г. – Tiguan доказа, че е не само един от най-популярните SUV, но и един от най-сигурните автомобили в своя сегмент. За пореден път Volkswagen защити водещите си позиции в областта на сигурността, като получи най-високите резултати за Tiguan от три независими краш теста.

Изключителната ефективност на системите за пасивна безопасност при Tiguan бяха потвърдени от независимите тестове в САЩ и Европа. Tiguan получи най-високия резултат от пет звезди за сигурност през юли от американската NCAP (New Car Assessment Program). В теста на NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) пък бяха оценени три области за сигурност – челен сблъсък, страничен удар и стабилност при завой. В първите два теста най-популярният SUV в Европа Tiguan, беше награден с пет звезди за защита на водача и на пътника на предната седалка, а за стабилност при завой получи четири звезди. При всички тестове рискът от нараняване на пътниците беше оценен като изключително нисък.

Първокласната сигурност на Tiguan се базира на всеобхватната концепция на Volkswagen за сигурността, която включва изключително устойчива конструкция на купето и зони за абсорбация на енергията на удара и деформацията навсякъде в купето. От застрахователния институт за сигурността по магистралите (IIHS), който е основан от застрахователните компании в САЩ и провежда ежегодно краш тестове от 1995 г., твърдят, че при катастрофа Tiguan има отлично
поведение. Затова институтът връчи на компактния SUV най-високата награда „Top Safety Pick”. Нещо повече, популярният офроуд автомобил получи и най-високите оценки до момента в компактния сегмент, както и четири звезди за здравина на покрива. При този тест върху покрива на автомобила се стоварва тежест, която надхвърля четири пъти собственото му тегло.

Tiguan получи най-високата възможна оценка от пет звезди за 2009 г. и от най-реномирания институт EuroNCAP. При него автомобилът се тества в четири категории – сигурност за възрастните пътници, сигурност за децата, сигурност за пешеходците и асистиращи системи за сигурност.

Изключителното ниво на безопасност при Tiguan се дължи на високата здравина и структурата на корпуса, както и на взаимодействието между отделните системи за сигурност. Автомобилът има олекотена конструкция с усилен профил, при която се използва подсилена закалена стомана. Стоманеното купе нима конструкция, подобна на пашкул, която осигурава на пътниците оптимална защита при катастрофа. Богатата гама от асистиращи системи включва ABS (антиблокираща система с ел. преразпределение на спирачното усилие), ESP (електронна система за контрол на стабилността) с BA (асистент за спирачките), ASR (електронна система за контрол на сцеплението, EDS (елекронна блокировка на диференциала) със стабилизатор за каросерията и MSR (електронна система за контрол на оборотите на двигателя), които също допринасят за високата сигурност на Tiguan.
По отношение на дизайна на кабината отвътре, прецизно напаснатите сглобки на каросерията и спирачните системи осигуряват минимално въздействие върху пътниците в случай на инцидент. Триточковите прибиращи се колани са стандарт за всички места в автомобила. Ограничителите за коланите намаляват удара върху гърдите на пътниците. Те са интегрирани както при двете предни седалки, така и при двете задни. В допълнение електронно активиращите се обтегачи на предните седалки осигуряват оптимална експлоатация в зоните за сигурност. Предните въздушни възглавници в комбинация с ограничителя за колана осигуряват оптимална защита за шофьора и за пътника до него при фронтален сблъсък. Напълно обновените предни седалки и облегалките за глава са проектирани специално, за да осигурят допълнителна защита на шията при удар отзад. Защитата за деца включва стандартен механизъм Isofix за задната седалка. Стандартните въздушни възглавници тип „завеса” и страничните въздушни възглавници, интегрирани в облегарките на седалките, са допълнение към цялостната сигурност на Tiguan.

Допълнително при задействането на предпазната ограничителна система и обтегача на коланите, системата за отваряне на въздушните възглавници на Tiguan „си комуникира” с останалите системи за контрол. В случай на инцидент, светлините, алармиращи за опасност, се активират, заключените врати се отключват, вътрешните интериорни светлини се включват, а помпата за гориво се изключва. Още при създаването на Tiguan сигурността за пешеходците също играе огромна роля. Всички важни части на автомобилната предница са проектирани така, че да предпазват пешеходците. Структурата на предния капак, която има метален лист, е оптимизирана за предпазване на пешеходците. Бронята е проектирана така, че да намали нараняването в краката на пешеходеца при евентуален удар, като покритието й е от специално създадена мека пяна.

Няма коментари: