15 февруари 2010

Golf е най-сигурният автомобил на 2009


Успешният модел от Волфсбург отвоюва най-високата оценка на EuroNCAP

Институтът EuroNCAP в Брюксел за първи път обобщи резултатите от всички креш-тестове през 2009 и обяви най-сигурния автомобил на годината: за победител беше избран Golf, който се наложи с общ резултат от 103 точки.

Golf получи още през 2008 г. отличието 5 звезди на EuroNCAP. Според валидния от 1997 г. метод тогава се оценяваше сигурността при фронтален и страничен удар, както и безопасността на пътниците. След въвеждането на по-строги критерии в началото на 2009 г. моделът беше тестван отново и беше убедителен във всичките четири категории (защита на възрастни пътници, защита на пътници деца, защита на пешеходци и системи, подпомагащи водача). Бестселърът от Волфсбург отново получи желаното отличие от 5 звезди с най-добрата оценка от 103 пункта, което му донесе титлата „Най-сигурен автомобил на 2009”. През изминалата година по новата по-строга и по-подробна система за оценяване на EuroNCAP бяха тествани 33 автомобила.

При оценката според завишените изисквания се взимат предвид и електронните системи за сигурност и асистиращите водача системи, които помагат за предотвратяването на удар и не позволяват тежки наранявания. Моделът Golf предлага максимално ниво на сигурност и разполага серийно с ESP с кормилен асистент при недозавиване на автомобила, ABS със спирачен асистент, електронна система за контрол на сцеплението (ASR), ел. блокировка на диференциала (EDS), електронна система за контрол на оборотите на двигателя, електронна система за контрол на стабилността при теглене, Isofix-подготовка за закрепване на две детски седалки на задната седалка, въздушна възглавница за водача и за пътника до водача с възможност за деактивиране, въздушна възглавница за коленете на водача и система от въздушни възглавници тип „Завесни” включително и странични въздушни възглавници, отпред.

Golf отговаря не само на Европейските стандарти за сигурност. През 2008 компактният автомобил получи и реномираната награда „Top Safety Pick“, която бе присъдена от независимия американски институт за сигурност „Insurance Institute for Highway Safety“ (IIHS). При това автомобилите се подлагат на фронтален удар с 64 км/ч и страничен удар с 50 км/ч с подвижна бариера, чиято форма отговаря на предницата на високопроходим автомобил. При това се проверява позицията на седалките при удар отзад.

Няма коментари: